W okresie świąteczno-noworocznym uczniowie klas 4b i 6b łączyli naukę języka niemieckiego z poznawaniem kultury krajów niemieckojęzycznych. W ramach lekcji języka mniejszości narodowej- niemieckiej przygotowali trzy klasyczne pozycje, nie tylko niemieckiej kuchni – Currywurst, Kartoffelsalat i Pischinger.
Currywurst– to symbol niemieckiego street foodu. Historia tego dania sięga czasów powojennych, kiedy to, berlińska gospodyni, stworzyła sos curry na bazie ketchupu i przypraw curry, który stał się charakterystycznym dodatkiem do białej kiełbasy.
Kartoffelsalat– potrawa kuchni niemieckich oraz kuchni pozostających pod wpływami niemieckimi. Sałatka przygotowywana jest przede wszystkim z ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków oraz z posiekanej cebuli. Doprawiana jest olejem i octem (sokiem z cytryny) lub majonezem oraz solą i pieprzem. Sałatka ziemniaczana w wersji podstawowej, zaliczana jest do potraw postnych. Inne opcjonalne dodatki to: marchew, pietruszka, seler korzeniowy, ogórki marynowane lub kiszone, a nawet kiełbasa, boczek wędzony lub filety śledziowe.
Pischinger lub tort Pischingera– torcik z wafli przekładanych masą czekoladowo-orzechową, czasem oblany lukrem czekoladowym. Pomysłodawcą tortu był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger tworzący swoje cukiernicze dzieła w drugiej połowie XIX wieku. Po dzień dzisiejszy w byłej Galicji jest przygotowywany przez gospodynie dla niespodziewanych gości.
Podczas zajęć uczniowie nie tylko doskonalili swoje umiejętności kulinarne, ale również rozwijali znajomość języka niemieckiego, poznając słownictwo związane z gotowaniem oraz kulturą kulinarną krajów niemieckojęzycznych. Etap gotowania poprzedzony został wykonaniem i omówieniem przez uczniów prezentacji na temat historii i procesu przygotowywania danej potrawy.
Przygotowywanie potraw odbywało się przy użyciu sprzętu zakupionego w ramach projektu „Laboratoria Przyszłości”, co pozwoliło uczniom w pełni zaangażować się w praktyczną stronę zajęć.















Patrycja Borcuch
Monika Dawid