Uczniowie klasy 6a mieli wyjątkową okazję połączyć naukę języka niemieckiego z poznawaniem kultury naszych zachodnich sąsiadów. W ramach lekcji Historii i Kultury Mniejszości Narodowej przygotowali dwie klasyczne pozycje niemieckiej kuchni – Currywurst oraz własnoręcznie wykonany napój Apfelschorle.
Currywurst– to symbol niemieckiego street foodu. Historia tego dania sięga czasów powojennych, kiedy to, berlińska gospodyni, stworzyła sos curry na bazie ketchupu i przypraw curry, który stał się charakterystycznym dodatkiem do białej kiełbasy.
Natomiast Apfelschorle – jest orzeźwiającym połączeniem soku jabłkowego i wody gazowanej, uwielbianym przez Niemców.
Podczas zajęć uczniowie nie tylko doskonalili swoje umiejętności kulinarne, ale również rozwijali znajomość języka niemieckiego, poznając słownictwo związane z gotowaniem oraz kulturą kulinarną Niemiec.
Wszystkie etapy przygotowywania potrawy odbywały się przy użyciu sprzętu zakupionego w ramach projektu „Laboratoria Przyszłości”, co pozwoliło uczniom w pełni zaangażować się w praktyczną stronę zajęć.
Wioletta Dyla