Przydatne linki

  

  

W roku szkolnym 2023/2024 realizowana była innowacja pedagogiczna „Kulinarne podróże”. Głównym celem innowacji było nabycie przez uczniów wiedzy i umiejętności praktycznych związanych z gotowaniem oraz aktywizowanie ich do twórczego działania w fantastycznym kulinarnym świecie.  Dzięki zajęciom kulinarnym młodzież mogła poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Mogli też poznawać tradycyjną, polską kuchnię, a także tą egzotyczną z różnych zakątków świata. Jak również uczyć się kulturalnego zachowania przy stole.

Zrealizowaliśmy takie pomysły jak:

  • owocowe sałatki i koktajle,
  • gofry z bitą śmietaną i owocami,
  • rozgrzewającą zupa góralska,
  • rollsy z tortlii,
  • tosty,
  • zupa z dynią i kluskami,
  • czekoladowy kaszak,
  • rozgrzewającą czekolada,
  • kanapki na każdy dzień,
  • szyszki z ryżu preparowanego,
  • krem z pomidorów z grzankami,
  • omlet na słodko i słono,
  • fishburger,
  • słodki kubek – deser z oreo, truskawkami i mascarpone,
  • zupa ziemniaczana ze szpinakiem, ziemniakami, boczkiem i serem feta,
  • makaron w sosie szpinakowym z kurczakiem,
  • kisiel z owocami i bitą śmietaną,
  • wafle z bakaliami,
  • pasty kanapkowe,

Ostatnim punktem naszej innowacji był wyjazd do siedziby Koła Gospodyń Wiejskich działającego w naszej gminie. Mogliśmy tam uczestniczyć w warsztatach z gotowania potraw regionalnych i zademonstrować umiejętności zdobyte podczas trwającej przez rok innowacji.

Poniżej zapraszamy na krótką fotograficzną relację.

Aneta Babraj
Kornelia Famuła