W roku szkolnym 2023/2024 realizowana była innowacja pedagogiczna „Kulinarne podróże”. Głównym celem innowacji było nabycie przez uczniów wiedzy i umiejętności praktycznych związanych z gotowaniem oraz aktywizowanie ich do twórczego działania w fantastycznym kulinarnym świecie. Dzięki zajęciom kulinarnym młodzież mogła poznawać różne tajemnice kuchni, przygotowywać smakowite potrawy, dotykać, wąchać i smakować, bawić się kolorem i kształtem, rozbudzać swoją wyobraźnię i fantazję. Mogli też poznawać tradycyjną, polską kuchnię, a także tą egzotyczną z różnych zakątków świata. Jak również uczyć się kulturalnego zachowania przy stole.
Zrealizowaliśmy takie pomysły jak:
- owocowe sałatki i koktajle,
- gofry z bitą śmietaną i owocami,
- rozgrzewającą zupa góralska,
- rollsy z tortlii,
- tosty,
- zupa z dynią i kluskami,
- czekoladowy kaszak,
- rozgrzewającą czekolada,
- kanapki na każdy dzień,
- szyszki z ryżu preparowanego,
- krem z pomidorów z grzankami,
- omlet na słodko i słono,
- fishburger,
- słodki kubek – deser z oreo, truskawkami i mascarpone,
- zupa ziemniaczana ze szpinakiem, ziemniakami, boczkiem i serem feta,
- makaron w sosie szpinakowym z kurczakiem,
- kisiel z owocami i bitą śmietaną,
- wafle z bakaliami,
- pasty kanapkowe,
Ostatnim punktem naszej innowacji był wyjazd do siedziby Koła Gospodyń Wiejskich działającego w naszej gminie. Mogliśmy tam uczestniczyć w warsztatach z gotowania potraw regionalnych i zademonstrować umiejętności zdobyte podczas trwającej przez rok innowacji.
Poniżej zapraszamy na krótką fotograficzną relację.
Aneta Babraj
Kornelia Famuła